Hoe zit dat nou met bijziendheid bij kinderen?

Je hoort er steeds meer over. Kinderen worden vaker en eerder bijziend en dat zou op latere leeftijd tot problemen kunnen leiden. Maar hoe zit dat nou precies en wat is waar en niet waar?

Wereldwijd lijken kinderen steeds vaker en eerder bijziend te worden. Dat betekent dat ze in de verte niet zo scherp zien als zou moeten. Naar de oorzaak van die toename wordt wereldwijd onderzoek gedaan. Mogelijk komt het omdat kinderen tegenwoordig te weinig buitenspelen. Natuurlijk daglicht is namelijk goed voor een gezonde ontwikkeling van de ogen. Ook het overmatig gebruik van smartphones, computers en tablets zou een rol kunnen spelen. Preventief is het dus verstandig kinderen veel buiten te laten spelen en het gebruik van smartphones en tablets te beperken.

Een kind kan een beginnende bijziendheid lange tijd camoufleren waardoor ouders en leerkrachten er relatief laat achter komen dat er iets niet in orde is. Wie zeker wil zijn dat zijn of haar kind goed ziet, laat de ogen regelmatig controleren. Wij hebben daarvoor de kennis en de apparatuur in huis. Blijkt er sprake van bijziendheid dan zal onze specialist in de meeste gevallen een bril adviseren en afspreken dat het kind minimaal 1 keer per jaar terugkomt om te zien hoe de bijziendheid zich ontwikkelt. Meestal neemt de sterkte bij kinderen en jonge pubers geleidelijk toe en kunnen de brillenglazen daarop aangepast worden.

Alleen als de toename excessief blijkt, is het tijd voor meer ingrijpende maatregelen die er op gericht zijn die toename te vertragen of zelfs te voorkomen. We noemen dat myopie management. Dat is belangrijk omdat kinderen met hoge brilsterktes op latere leeftijd meer kans hebben op ernstige oogziektes.

In de meeste gevallen zullen wij specialistische contactlenzen adviseren waarbij daglenzen die slechts 1 dag gebruikt worden, om hygiënische redenen, onze voorkeur hebben.

Hoewel de berichtgeving soms anders doet vermoeden, is er geen reden voor paniek. Hou gewoon het zicht van uw kinderen in de gaten en maak bij de minste twijfel een afspraak voor een goede oogmeting bij onze optometrist. Heeft uw kind al een bril, volg dan de progressie van de bijziendheid door de ogen minimaal 1 keer per jaar door ons te laten controleren.

Heeft u nog vragen? Loop dan gerust even binnen voor meer informatie!