Scherp zien met multifocale contactlenzen

De natuurlijke ooglens verandert de sterkte van het oog door boller of platter te worden. Daardoor ziet men automatisch scherp van dichtbij en veraf. Boven de veertig neemt het vermogen van de ooglens om van vorm te veranderen, geleidelijk af. De lens wordt minder flexibel en verliest als het ware de ‘rek’. Dit heet het verlies van accommodatie en gaat bij de één sneller dan bij een ander. Door dit natuurlijke proces gaat lezen op kortere afstanden steeds minder makkelijk. Het leeftijdsverschijnsel is niet te stoppen, in het medische vakjargon worden mensen boven de veertig dan ook ‘presbyopen’ genoemd. Presbyopie is de leeftijdsgebonden afname van het accommodatievermogen. Er is geen ontkomen aan, het enige uitstel bestaat uit ontkenning. Iedereen kent de voorbeelden wel, de krant of het boek verder van je af houden, op de grond leggen, ogen samenknijpen bij het lezen.

Computerscherm
Van dichtbij niet scherp meer zien is lastig in het dagelijks leven. Letters op verpakkingen worden onleesbaar, een boek lezen wordt een opgave. Maar zeker ook in de werksituatie is het vervelend. Want niet alleen op leesafstand wordt lezen lastig, maar ook bij de tussenafstand zoals bij computerschermen en smartphone schermen. Die afstand van gemiddeld 80 centimeter wordt ook steeds moeilijker scherp te zien, terwijl we gemiddeld tien uur per dag naar een scherm kijken. Een leesbril kan uitkomst bieden voor de leesafstand, maar dat is geen oplossing voor de tussenafstand. Om dat probleem op te lossen bestaan er multifocale of speciale computerbrillen.

Verschillende sterktes
Een leesbril heeft echter zo zijn beperkingen. Je verliest hem, bent hem kwijt als je hem nodig hebt en het is lastig om de bril steeds op en af te zetten als je moet lezen of in de verte ook scherp wil zien. Wie een leesbril of multifocale bril lastig vindt, kan dan kiezen voor een multifocale contactlens. Een dergelijke lens bestaat uit drie zones met elk een verschillende sterkte. Daarmee ziet men dus van dichtbij, de tussenafstand én veraf, scherp. Het oog heeft weinig moeite om aan een dergelijke lens te wennen. Het gelijktijdig waarnemen van beelden voor veraf, tussenafstand en dichtbij gebeurt eigenlijk vanzelf in de hersenen die selectief het juiste beeld kiezen. De lens zit op het oog, is comfortabel en laat voldoende zuurstof door.

Sterk verbeterd
Multifocale contactlenzen bestaan al langer, maar zijn de laatste jaren door innovaties sterk verbeterd. Voorheen was de afstemming tussen de drie verschillende sterktes niet perfect en dat zorgde voor teleurstellingen bij zowel de klant als bij de contactlensspecialist of optometrist. De nieuwste generatie lenzen heeft echter een perfecte sterkteverdeling die elkaar iets overlappen voor het beste zicht. Het enige nadeel kan zijn, dat de scherpte dichtbij ’s avonds iets minder kan worden en dat het veraf zicht in vergelijking met een aparte bril voor afstand iets minder scherp kan zijn.

Er zijn vormvaste en zachte multifocale contactlenzen. Welke voor u het meest geschikt zijn, hangt af van uw ogen, persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. U kunt geheel vrijblijvend advies krijgen of uw ogen geschikt zijn voor het dragen van contactlenzen.

Maak een afspraak

Zachte multifocale contactlenzen
Heeft u nog nooit eerder contactlenzen gedragen? Dan zijn zachte multifocale contactlenzen wellicht het beste voor u. U bent er snel aan gewend. De comfortabele zachte multifocale contactlenzen zijn ook geschikt om te dragen in wat ruwere en stoffige omstandigheden.

De nieuwste en beste zachte multifocale contactlenzen worden maandelijks of elke twee weken vervangen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen waarvan Siliconen Hydrogel op dit moment de eerste keuze is. Er bestaat zelfs een cylindrische multifocale contactlens!

Vormvaste multifocale contactlenzen
Wie al vormvaste contactlenzen draagt, kan het beste overstappen op deze contactlenzen. De nieuwe generatie multifocale vormvaste contactlenzen hebben dezelfde dikte en grootte als normale vormvaste contactlenzen. Uw ogen wennen er daardoor snel aan.